Sterilizacija i kastracija mačaka

Sterilizacija i kastracija mačaka radi se prvenstveno radi kontrole i regulacije mačje populacije. Mačke u tjeranju znaju biti prava gnjavaža, posebno za vlasnike koji su navikli na staložen i miran dom. „Arlauču kao lude i probude cijelu Savicu i Kruge“, požalio nam se jedan susjed.

Uvriježeno je mišljenje da će mačka promijeniti svoje ponašanje nakon sterilizacije ili kastracije, međutim, to ne mora biti pravilo. U velikoj većini slučajeva, ponajviše zbog stvaranja navika, ponašanje mačke ostaje isto, ali se mijenjaju metabolički procesi unutar organizma sterilizirane/kastrirane životinje.

Sterilizacija i kastracija mačaka radi se prvenstveno radi kontrole i regulacije mačje populacije, posebno kada su u pitanju mačke koje borave vani. Vanjske mačke podložne su različitim zdravstvenim problemima i rizicima. Osim što se mužjaci mogu ozlijediti u borbi za teritorij ili u borbi za ženku pa često imaju svakojake tjelesne ozljede (najčešće krvare po licu i tijelu), ženske mačke nitko ne kontrolira, pa zbog širenja parazita, gljivica i zoonoza prenose bolesti međusobno i na ljude, pa postaju javno-zdravstveni problem.

Parenjem bolesnih mačaka prenose se zarazne bolesti, a i mačići na svijet dolaze već bolesni (problemi s očima, virusi, mačja sida…)

Kastrirati ili sterilizirati mačku – Da ili ne?

Prije odluke o sterilizaciji/kastraciji mačke trebalo bi razmisliti o sljedećem:

Sterilizirana mačka može promijeniti svoje ponašanje i to tako da postaje smirenija i nezainteresirana. Vlasnici često znaju reći da je mačka postala „mrtvo puhalo“.

Nakon sterilizacije ili kastracije mačke mogu postati sklone debljanju, ali taj proces se može uravnotežiti primjerenim izborom prehrane, primjerice uvođenjem hrane za sterilizirane mačke.

Mačak koji ima naviku neurednog ponašanja neće tu naviku promijeniti ukoliko se radi o starijoj jedinki, međutim može se smanjiti njegova agresivnost i utjecati na „zapišavanje“.

Muške nekastrirane mačke koje imaju naviku „bježanja od kuće“ tu će naviku promijeniti.
Kastracija i sterilizacija utjecat će na količinu i intenzitet mirisa mokraće, a osim toga uravnotežuje se i pH mokraće, što pozitivno utječe na smanjivanje vjerojatnosti nastanka FLUTD-a (mokraćnih kamenaca različitog porijekla)

Mačke vrlo rijetko imaju hormonalne disbalanse vezane uz spolne hormone, ali dobar razlog za sterilizaciju mačke mogu biti policistični jajnici koji će uzrokovati učestala tjeranja i nepravilne cikluse, koji mačku mogu dovesti do lošeg zdravstvenog stanja.
Sterilizacijom mlađih mačaka spriječit će se vjerojatnost upale maternice.

Nekastrirane vanjske mačke vrlo rijetko požive duže od 4 godine, ponajviše radi izloženosti zaraznim bolestima.
još nije bio izložen.

Imate dodatnih pitanja vezanih uz sterilizaciju ili kastraciju mačke

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content