Skrb o ljubimcima starije dobi

Primjećujete li u zadnje vrijeme da je Vaš ljubimac nešto usporeniji, opreznije ustaje i hoda, duže spava? Odjednom shvaćate da su u međuvremenu prošle godine i da Vaš vjerni pratioc polako pokazuje znakove starenja.

Starenje je normalan proces, kako kod ljudi, tako i u naših ljubimaca, no upravo stoga događa se da neke potencijalno ozbiljne probleme previdimo ili ih jednostavno pripišemo starosti.

Naime, neka oboljenja poput šećerne bolesti, oboljenja srca, kao i tumoroznih promjena, u ranoj fazi gotovo nemaju simptoma pa je bitno naglasiti važnost redovitih sistematskih pregleda kod veterinara, jer samo rana detekcija eventualnog oboljenja i pravodobno započeta terapija mogu produžiti život vašem ljubimcu, ali i održati kvalitetu života u poznoj dobi.

Važnost redovitih sitematskih pregleda ljubimca

Svi smo zasigurno svjesni činjenice da je životni vijek naših ljubimaca, zbog ubrzanog metabolizma, kraći nego li naš ljudski i samim time proces starenja započinje ranije, a određene zdravstvene tegobe napreduju puno brže.

Preporuka je obaviti sistematski pregled ljubimca najmanje jednom godišnje.

Navešćemo neke od simptoma koji se mogu javiti s godinama, a smatrate li da odgovaraju promjenama koje ste uočili na vašem ljubimcu javite se veterinaru.

Svakako je bolje biti oprezan, pa makar se kasnije ispostavilo da je „lažna uzbuna“, nego li zakasniti s pregledom.

Gubitak mišićne mase, povećano mokrenje, usporavanje hoda

Blagi gubitak mišićne mase, posebno stražnjih nogu, uočava se sa starenjem, no gubitak mišićja na glavi ili trbuhu može ukazivati na neke druge probleme npr. upalu žvačnih mišića ili poremećaj u radu nadbubrežne žlijezde (Cushing).

Vodite računa o svim promjenama težine (mršavljenju ili debljanju), kao i o promjenama u uzimanju hrane. Neke od tih promjena mogu biti znakovi oboljenja bubrega ili jetre, posebice ako su praćene učestalim proljevima, pojačanim pijenjem vode i sl.

Valja napomenuti da se promjene metabolizma mogu javiti i kao posljedica promjena u radu štitnjače.

Primjetite li da Vaš ljubimac pije puno više vode nego prije i posljedično tome mokri više, ne odgađajte posjet veterinaru jer najčešći uzrok tih simptoma su dijabetes (šećerna bolest), kronično zatajenje bubrega, kao i gnojna upala maternice (piometra).

Sva ta stanja, otkrivena na vrijeme, većinom se mogu uspješno staviti pod kontrolu ili kirurški riješiti (piometra).

Znak za uzbunu može biti i kad primijetite da je nakon prospavane noći dekica na kojoj Vaš ljubimac spava mokra, da ne može kontrolirati mokrenje ili da svako malo mora mokriti.

Uzroci mogu biti upala mokraćnog mjehura,tumori, inkontinencija uslijed slabog sfinktera i dr.

Loš zadah iz usta, krvarenje desni

S godinama se javljaju problemi u vidu naslaga kamenca na zubima, upaljenog zubnog mesa, kao i posljedični gubitak zubi.

Tumorozne tvorbe u ustima, infekcije i upalne promjene nastale kao posljedica metaboličkih bolesti (dijabetes, kronično zatajenje bubrega) mogu biti uzroci navedenih simptoma.

Slabiji sluh, gubitak vida, trešenje glavom

S godinama se javljaju  problemi u vidu naslaga kamenca na zubima, upaljenog zubnog mesa, kao i posljedični gubitak zubi. Tumorozne tvorbe u ustima, infekcije i upalne promjene nastale kao posljedica metaboličkih bolesti (dijabetes, kronično zatajenje bubrega) mogu biti uzroci navedenih simptoma.

Primjećujete li da Vam je teže probuditi ljubimca pozivom ili se lako preplaši kad mu priđete straga dok vas ne gleda? Slabljenje ili čak gubitak sluha mogu biti uzrok takvog ponašanja. Procese vezane uz starenje, na žalost, ne možemo zaustaviti, ali posjetom veterinaru lako možemo isključiti medicinski razlog slabijeg sluha (infekcije, upale, strano tijelo, tumori).

Sa starenjem oči vašeg ljubimca poprimaju plavičastu boju u području zjenica. To je normalan proces gdje dolazi do skleroze leće, ali pri tome vid nije ugrožen. Bitno je naglasiti da to nije isto što i mrena (katarakta) gdje su oči bijelo zamućene i vid je ugrožen.

Imate pitanje ili trebate savjet?

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content