Pripremite svoje krznene ljubimce za zimu

Evo nam zime pred vratima, još malo i trebat ćemo pomoći svom ljubimcu da se prilagodi na nove vremenske uvjete, one hladne!

U ovom tekstu izdvojili smo nekoliko korisnih savjeta o tome kako zagrijati svoje ljubimce, kako im zaštititi šape te što u zimskom periodu može biti prijetnja za ljubimce.

Zima i ljubimci

Jednako kao i ljudi i životinje se trebaju aklimatizirati na zimske uvjete, pa se stoga savjetuje i postupno produljavati vrijeme koje provodite s psima vani, kako bi se organizmi prilagodili na hladnoću.

Mačke pak, osim ako nisu isključivo kućne, provode veći dio dana vani. Vanjskim mačkama trebalo bi se osigurati suho i toplo mjesto. U potrazi za toplim mjestom, vanjske se mačke često zavuku oko toplog motora, stoga lupite po poklopcu motora (“haubi”) prije nego što pokrenete automobil kako bi se uvjerili da u vozilu nema dodatnih putnika koje bi remen motora mogao ozbiljno ozlijediti ili usmrtiti.

Njega kože šapa

Povedite računa, kad padne snijeg, o soli i šljunku koji se koristi za održavanje cesta u zimskim uvjetima vožnje. Pokušavajte izbjeći šetnje sa svojim ljubimcem po takvim površinama, a svakako mu dobro očistite šape nakon šetnje, jer sol i kamenčići mogu uzrokovati ozbiljne iritacije i ozljede kože i mekuši. Dobro je redovito podrezivati dlaku između nožnih prstiju kako bi se smanjila mogućnost zadržavanja soli, snijega i leda. Za dodatnu zaštitu šapa, uz obaveznu higijenu, možete koristiti posebne zaštitne kreme i balzame koji štite kožu stvarajući zaštitnu barijeru.

U šetnji

Prilikom šetnje, poželjno je psa držati na povodcu kako bi se izbjeglo hodanje i trčanje po zaleđenim površinama te potencijalne ozljede pogotovo starijih ljubimaca ili ljubimaca s osteoartritisom.

Smanjena vidljivost zbog snijega i magle te povećan broj izgubljenih ljubimaca za vrijeme zime je još jedan razlog za sigurno šetanje psa na povodcu. Provjerite u veterinarskoj ambulanti ažurnost podataka na mikročipu. Jednako kao što se ne preporuča ostavljanje ljubimaca u automobilu prilikom ljetnih vrućina, nemojte to činiti ni zimi. Unutarnja temperatura automobila vrlo brzo pada te se životinje mogu brzo pothladiti ili smrznuti.

Prehrana

Kada zimski vremenski uvjeti ne dozvoljavaju uobičajene aktivnosti vašeg ljubimca i kada je potrošnja unešenih kalorija manja, potrebno je smanjiti dnevni unos hrane i time spriječiti debljanje ljubimca.
Kontrolirana prehrana i optimalna tjelesna težina iznimno su važni za zdravlje vašeg ljubimca.

 Trovanje antifrizom

Ono na što bismo skrenuli pozornost svim vlasnicima je i to da je iznimno velika prijetnja zimi trovanje antifrizom.

Psi i mačke vole okus antifriza, no antifriz je izuzetno opasan i letalan. Ukoliko vi ili netko u vašoj blizini koristi antifriz, jako pazite da nije na dohvat ljubimca. Ukoliko se prolije, svakako temeljito očistite površinu kako ljubimac ne bi slučajno polizao antifriz. Ukoliko ljubimac ipak dođe u doticaj s antifrizom odmah se, bez oklijevanja uputite veterinaru, jer je jako kratak vremenski okvir u kojem se ljubimac može spasiti od sigurnog uginuća. Jednako tako, savjetujemo čuvati sve kemikalije koje se koriste u sličnu svrhu  na  nepristupačnom mjestu za ljubimca.

Imate pitanje ili trebate savjet?

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content