Porodiljstvo

Za uspješno odgojeno leglo pasa, treba se pripremiti puno prije porođaja, a ponekad i prije samog parenja kućnog ljubimca.

Parenje pasa

Najveći broj kuja ulazi u tjeranje svakih 6 mjeseci, a prvi put prije navršene prve godine života.

Parenje pasa treba izbjegavati sve dok ne dostignu potpuni razvoj i u fizičkom i u psihičkom smislu što u najvećem broju slučajeva znači vrijeme nakon trećeg tjeranja.

Kada odlučimo pariti kuju, pored odabira pogodnog mužjaka, potrebno je odrediti i pravi dan parenja.

Gravidnost kuje

Da bismo odredili plodne dane u kuje koristimo progesteron test.

Njime mjerimo razinu progesterona u krvi i na taj način povećavamo vjerojatnost uspješnog prirodnog parenja, ali i asistiranog (umjetno osjemenjivanje). Ultrazvučnom pretragom potvrđujemo gravidnost, ali i pratimo vitalnost štenaca i mačića u maternici.

Trudnoća kuje traje devet tjedana. Datum rođenja određuje se od datuma prvog parenja. Neke kuje će se ošteniti od 59 do 64 dana.

Štenjenje kuje

Prve znakove štenjenja kuja pokazuje 24 h prije samog početka. Uznemirena je, liže stidnicu, ponekad odbija i hranu, sprema leglo što se očituje u kopanju i sl.. Neke kuje su staložene i mirno izdrže ovaj period, a nama preostaje da rezervnim metodom mjerenja temperature utvrdimo početak štenjenja.

Naime, tjelesna temperatura kuje ponekad padne i za čitav stupanj nekakvih 10-tak sati prije štenjenja tako da se redovitim mjerenjem temperature vrijeme štenjenja kuje može dobro procijeniti.

U većine kuja sam porod prolazi bez kakvih komplikacija, no ukoliko dođe do komplikacija tada je potrebna pomoć veterinara.

Imate pitanje ili trebate savjet?

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content