Porodiljstvo kod mačaka

Za uspješno odgojeno leglo mačaka, treba se pripremiti puno prije porođaja, a ponekad i prije samog parenja kućnog ljubimca.

Simptomi trudnoće kod mačke

Ukoliko niste planirali trudnoću vaše mačke, a ona se dogodila, evo nekoliko znakova i simptoma trudnoće kod mačaka koji se mogu vidjeti: bradavice se počinju širiti i postojati mekane i ružičaste boje, što je obično i prvi znak; mačka se potom počinje debljati, posebice oko središnjeg dijela; povećava joj se apetit, obično u periodu blizu poroda; neke mačke mogu postati umiljatije nego obično; također mogu imati jutarnje mučnine, a aktivnost gniježđenja je očigledna.

Uobičajena trudnoća u mačke traje između 58 i 65 dana ili oko 9 tjedana. Mačka može omaciti 1-8 mačića, u prosjeku od 2 do 5 mačića.

Znakovi početka poroda

Veterinar će ponekad moći procijeniti broj mačića samom palpacijom abdomena tijekom pregleda, a preporuča se obaviti i ultrazvuk radi potvrde trudnoće i kasnije procjene vitalnosti mačića. Postoji niz znakova početka poroda: gniježdenje, smanjenje aktivnosti, iscjedak mlijeka iz bradavice, uznemirenost, lizanje vaginalnog područja i dr.

U većine mačaka sam porod prolazi bez kakvih komplikacija, no ukoliko dođe do komplikacija tada je potrebna pomoć veterinara koji će, ako ne uspije konzervativno, dovršiti porod carskim rezom.

Imate pitanje ili trebate savjet?

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content