Kastracija pasa i sterilizacija kuja

Zašto kastrirati psa?

Nekoliko je medicinskih zbog kojih se može odlučiti za kastracija muškog psa.Jedan od njih je prevencija benigne hiperplazije, odnosno povećanja prostate, koja se uobičajeno još i cistično promijeni, te prevenciju infekcija prostate.

Infekcija prostate učestalo se javlja kod pasa starijih od pet godina s kliničkim simptomima otežanog mokrenja i defeciranja te pojavom krvi i upale u urinu, a u slučaju infekcije prostate može doći i do poremećaja u općem stanju životinje.

Terapija ovakvih stanja se uglavnom svodi na kastraciju psa koja dovede do smanjene koncentracije testosterona u krvi i do nestanka kliničkih simptoma.

Kastrirani psi su manje agresivni, privrženiji vlasniku i stabilniji kao kućni ljubimci. Budući da je spolni nagon manje izražen kod takvih pasa ti su psi iz istih razloga i manje isfrustrirani.

Ovdje je također važno napomenuti da je za stabilnost i uravnoteženost životinje također bitna i briga vlasnika što se tiče dovoljne količine fizičke aktivnosti i dresure.

Muškog psa je uputno kastrirati kada dosegne spolnu zrelost, tj. ne previše rano. Ako se radi o pasmini koja dosegne do 10 kg kao odrastao pas uputno je kastraciju obaviti najranije sa 6 mjeseci, a veće pasmine pasa najranije se može kastrirati sa 9 mjeseci do godinu dana. To je bitno iz razloga što su spolni hormoni važni za normalan rast i razvoj kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva pa prerana kastracija psa može dovesti do degenerativnih promjena na zglobovima, odnosno do nestabilnosti lokomotornog sustava.

Kastrirani psi skloniji su debljanju iz razloga što je kod takvih pasa metabolizam sporiji za 30 posto, a apetit se povećava. Međutim, ovo je izraženije kada se životinja kastrira u starijoj dobi, tako da kod kastriranja pasa treba voditi računa o tome da se ne udebljaju, a to će se postići prilagođenom prehranom i dovoljnom količinom fizičke aktivnosti.

Također, može se javiti inkontinencija urina te su psi skloniji razvoju hipotireoidizma (smanjena funkcija štitnjače).

Treba znati da se oba stanja danas lako dijagnosticiraju i uspješno liječe. Također, treba imati na umu da pas prije kastriranja treba proći narkozu, koja sama po sebi predstavlja rizik, ali uz klinički pregled životinje i krvne pretrage pred narkozu te današnje narkotike (INHALACIONA ANESTEZIJA), taj je rizik sveden na minimum.

Sterilizacija kuje

Budući da je patologija na reproduktivnom sustavu kuje učestali problem, a koji može dovesti i do uginuća ili eutanazije životinje, sterilizacija ženskog psa (kuje) preporuča se napraviti prije prvog tjeranja.

Najčešća patološka stanja s kojima se susrećemo su gnojna upala maternice (piometra), lažni graviditet kuja, tumori na mliječnim žlijezdama koji, ukoliko su malignog karaktera, metastaziraju najčešće na pluća i jetru, te tumori na jajnicima i maternici psa.

Ovi patološki procesi obično se javljaju kod starijih kuja (starijih od 5 godina) i uvjetovani su spolnim hormonima (estrogen i progesteron).

Bitno je napomenuti da je učestalost tumora na mliječnim žlijezdama kod kuja 3 puta veća nego kod žena i ukoliko vaša kujica doživi lijepu starost velika je mogućnost nastanka ove patologije. U tom slučaju imate na operaciji gerijatrijskog pacijenta koji je ujedno i bolestan, čime se rizik od operacije psa uvelike povećava. Iz tih je razloga uputno steriliziranje kuje prije prvog tjeranja čime se pojavnost takve patologije svodi na minimum.

Kujice malih pasmina pasa se preporuča sterilizirati najranije sa 6 mjeseci starosti (prvo očekivano tjeranje je sa 6-8 mjeseci), a kuje srednjih i velikih pasmina najranije treba sterilizirati sa 8 mjeseci (prvo očekivano tjeranje s osam mjeseci do godinu dana).

Sterilizirane kuje su sklonije debljanju pa treba pripaziti na prehranu i količinu fizičke aktivnosti. Također se može razviti inkontinencija (pogotovo kod pasa pasmine boxer), te je povećana sklonost nastanku hipotireoidizma.

Imate pitanje ili trebate savjet?

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content