Kako odabrati pravog kućnog ljubimca?

Razmišljate li o novom članu vašeg doma? Odabir psa, mačke ili nekog drugog kućnog ljubimca predstavlja veliki izazov, posebno ako već ranije niste imali kućne ljubimce. Tražit ćete odgovore na brojna pitanja, a prije nego se upitate gdje ćete držati novog člana vašeg doma, kakvom hranom ćete ga hraniti, kakve igre i igračke mu želite pružiti, pred vama je odluka. Da bismo vam u njoj pomogli, donosimo pet ključnih pitanja o kojima trebate promisliti prije nego se odlučite dovesti kućnog ljubimaca u vaš dom.

Kakav kućni ljubimac je dobar za mene i moju obitelj?

Ako u obitelji imate malu djecu ili starije osobe, koji bi također vodili brigu o novom ljubimcu, u tom slučaju nemojte izabrati jedinku koja je jako aktivna, snažna i koja zahtijeva puno šetnje ili posebne vještine da bi se o njoj isti mogli brinuti. Također, nemojte birati štence u najranijem uzrastu, ako su vam i djeca u sličnom uzrastu (djeca do tri godine starosti), jer vrlo često dolazi do povrede životinje budući da ih mala djeca smatraju igračkama. Djeca u tom uzrastu nisu u stanju razumjeti temperament psa, pa treba izbjegavati rase koje su manje tolerantne prema djeci. Prije nego se odlučite na kućnog ljubimca zapitajte se koliko slobodnog vremena imate, živite li u stanu ili u kući. Izbor male ili velike rase pasa uvelike može ovisiti o tome živite li u stanu ili u kući. Možda je bolji izbor mačka, ptica, sitni glodavac ili akvarij sa ribicama. Ako živite u kući i imate dvorište upitajte se kolika je njegova površina i je li ograđeno? Svakako imajte na umu udobnost i sigurnost koji su potrebni vašem novom kućnom ljubimcu. Prije uzimanja kućnog ljubimca vrlo je važno provjeriti je li netko od članova vaše obitelji alergičan na životinjsku dlaku ili perje.

Tko će biti odgovoran za novog člana obitelji?

Primarno odgovoran za sve osnovne potrebe novog ljubimca treba biti jedan od odraslih članova obitelji. Potrebe vašeg ljubimca ne smiju biti zanemarene, a to se može dogoditi zbog drugih obaveza mlađih članova obitelji. Djecu i tinejdžere uvijek treba učiti koliko je bitno odgovorno se brinuti o novom prijatelju. To možete postići tako da s njima podijelite neke od obaveza poput šetnje, četkanja, pranja šapa nakon šetnje i slično.

Mogu li sebi i svojoj obitelji priuštiti kućnog ljubimca?

Nemojte zaboraviti da troškovi održavanja jednog kućnog ljubimca, na godišnjem nivou, premašuju troškove njegove kupovine. U osnovne troškove treba uključiti hranu, prateću oprema (povoci, ogrlice, ležaljke, igračke, četke…), veterinarske troškove, profesionalno šišanje (ako to rasa zahtijeva), a ako živite u kući i troškove za odgovarajući boks, odnosno kućicu i ogradu.

Jeste li spremni obavezati se dugoročno?

Kada uzmete kućnog ljubimca to znači da ste do kraja njegovog života odgovorni za njegovo dobro zdravlje i sretan život. U prosjeku to traje 2-6 godina za sitnog glodavca, 13-15 godina za psa, 15-18 godina za mačku, a preko 50 godina za neke vrste papiga.

Jeste li spremni od svog ljubimca učiniti uzornog građanina?

Dobro odgojen ljubimac je velika radost i zadovoljstvo kako za vlasnika, tako i za okolinu u kojoj žive. Loše odgojen ljubimac, opasan ljubimac koga vlasnik nije u stanju kontrolirati, predstavlja potencijalnu opasnost za sve koji s njim dolaze u kontakt. Budite odgovorni prema svom ljubimcu, prema sebi i prema drugima.

Potražite savjet!

Ne ustručavajte se kontaktirati nas PRIJE nego što nabavite novog ljubimca i pitate sve što vas zanima

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content