Gluhoća u pasa i mačaka

Gluhoća je vrlo čest problem u pasa i mačaka. Iako ne predstavlja značajan zdravstveni problem, otežava interakciju vašeg ljubimca s okolinom i neposredno mu ugrožava život jer takav ljubimac nije u stanju pravilno odreagirati na zvučni podražaj npr. na dolazak jurećeg automobila.
U većini slučajeva radi se o urođenoj gluhoći, koja je usko povezana s nedostatkom stanica koje proizvode pigment (melanociti) i stoga je najzastupljenija kod pasmina pasa i mačaka kod kojih prevladava bijela boja (Dalmatinski pas, Argentinske doge, Beagle, Bull terijer, Buldog, Maine Coon mačke, križane bijele mačke…). Manji broj slučajeva čine ljubimci koje izgube sluh tijekom života i tada govorimo o stečenoj gluhoći. Najčešći uzroci stečene gluhoće su traume glave, puknuće bubnjića, kronične upale uha, dugotrajna upotreba određenih antibiotika, te degenerativne promjene na slušnim organima starih ljubimac.

Kako primijetiti gluhoću kod ljubimaca?

Urođena gluhoća ostaje nezapažena dok je štene ili mačić u leglu. Dolaskom u novu sredinu vlasnici opaze da ljubimac nesmetano spava unatoč buci iz okoline, te se prestrašeno trzne kad ju vlasnik dotakne s leđa tj. dok je van njezinog vidnog polja. Kod ljubimac koje su gluhe samo na jedno uho javlja se problem u lociranju izvora zvuka, pa se ljubimac obično okreće u raznim smjerovima u pokušaju da pravilno locira mjesto odakle zvuk dolazi. S obzirom da psi i mačke imaju vrlo dobro razvijena osjetila, gubitak jednog od njih obično vrlo dobro kompenziraju s ostalima, pa vlasnici vrlo često ne primjete da je njihov ljubimac gluh. Štoviše, često okarakteriziraju ljubimca kao neposlušnog, tvrdoglavog, divljeg pa čak i agresivnog.

BAER test – Slušni evocirani odgovor moždanog debla

Naša ambulanta je jedina veterinarska organizacija u Hrvatskoj koja nudi testiranje sluha pasa i mačaka BAER testom.

Testiraju se štenci/mačići za procjenu kongenitalne gluhoće te odrasli psi i mačke sa sumnjom na stečeni gubitak sluha.
BAER (eng.Brainstem auditory evoked response; hrv.slušni evocirani odgovor moždanog debla) je
objektivni slušni elektrofiziološki test koji se koristi za procjenu sluha. Bezbolan je, no zbog nemira se u mladih jedinki izvodi u sedaciji dok se kod odraslih ljubimac ukoliko su mirne naravi izvodi u potpuno svjesnom stanju.

U vanjski slušni kanal stavlja se slušalica koja emitira klik stimulans različite glasnoće, a u potkožje se pričvršćuju tri igličaste elektrode koje registriraju električnu aktivnost moždanog debla kao odgovor na auditorni stimulans i daju pisani zapis na uređaj.

U slučaju da ljubimac čuje “klik zvuk”; električna aktivnost moždanog debla se očitava i zapisuje u uređaj u obliku krivulje, dok se kod gluhoće električna aktivnost ne očitava te je zapis u obliku ravne linije.

Po završetku testiranja izdaje se službeni certifikat kojim se utvrđuje postojanje ili odsustvo gluhoće kod psa ili mačke.

Zainteresirani za BAER testiranje sluha Vašeg ljubimca?

Kontaktirajte nas kako biste dobili potrebne informacije i rezervirali termin

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content