Doniranje krvi pasa

U veterinarskoj praksi svakodnevno se susrećemo s potrebom transfuzije krvi.

Psima, kao i ljudima, kod kojih prilikom teških operacija očekujemo veći gubitak krvi, prilikom raznih trauma kod kojih je već došlo do gubitka krvi ili oboljenja, gdje dolazi do razaranja eritrocita (gubitka krvnih elemenata), izgubljenu krv treba nadomjestiti svježom i zdravom. Donirana krv drugog psa pospješuje oporavak kućnog ljubimca.

Koji psi mogu biti donori krvi?

Pas koji može postati davatelj krvi tj. donor treba biti zdrav, starosti od 1,5 – 7 godina, težine 25-40 kg i blage naravi. Najbolji donori su sterilizirane kuje, po mogućnosti ne pretile.

Postupak doniranja krvi psa

Krv se vadi iz jugularne vene, u području vrata, pa je to mjesto neophodno prethodno ošišati. Metoda vađenja krvi je kompletno bezbolna, ne ostavlja nikakve posljedice, a uzima se 300-350 mL krvi. Interval davanja krvi je svaka dva mjeseca (maksimalno), a u stvarnosti se pokazalo da je to dva do tri puta godišnje, ovisno o potrebi i dostupnosti vlasnika.

I vi možete pomoći

Ako do sada niste razmišljali o doniranju krvi vašeg psa, razmislite kako biste se osjećali kada bi se vaš ljubimac našao u situaciji da treba doniranu krv. Možete spasiti drugog psa!

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content