Bolesti zuba kod kućnih ljubimaca

Jedan od prvih znakova da vaš ljubimac ima paradontnu ( zubnu) bolest je loš zadah iz usta. Ukoliko ste primjetili da vaša mačka ili pas imaju loš zadah , nakupljeni žuti kamenac na zubima, te crvene i natečene desni, vijeme je za stomatološki pregled vašeg ljubimca.

Pretrage koje je u veterinarskoj ambulanti potrebno napraviti, uz stomatološki pregled, uglavnom uključuju rtg glave (donja i gornja čeljust, nosni prohodi) te pojedinačni rtg zuba.
Takve je pretrage potrebno napraviti dok je ljubimac u sedaciji.

Nakon dijagnostike, ukoliko postoji proces, uglavnom se sanira pod istom narkozom. Za ovako intenzivne pretrage, u dogovoru s veterinarom , potrebno je ljubimca pripremiti adekvatnom antibiotskom terapijom.

Bolest zuba je bolno stanje koje nastaje kada se bakterije, plak i kamenac nakupe na zubima i zarobe ispod ruba desni.Bakterije koje uzrokuju infekciju, vremenom mogu ući u krvotok koji im omogućuje pristup svim glavnim tjelesnim organima i sustavima.

Što se prije počne s liječenjem otkrivene bolesti zuba , spriječit će se njeno napredovanje, te nastanak kroničnog bola i upale. Zubna ili paradontna bolest se može javiti u ranim stadijima života ljubimca, i zbog toga se stomatološki pregled preporučuje uvrstiti u dio redovitog preventivnog pregleda ljubimca. Znaci koji nam prvi ukazuju da problem postoji pored lošeg zadaha ljubimca je i nakupljanje žutog kamenca na zubima te crvene i natečene desni.

Ukoliko se bolest zuba otkrije kasnije,nakon što su kamenac, plak i nakupljanja bakterija godinama uzrokovale infekciju i upalu, vaš je ljubimac već razvio kroničnu bol, koju vrlo vješto zna skriti, te ćete često, umjesto ga odvesti veterinaru, pomisliti kako je vaš vjerni krzneni prijatelj postao razdražljiv ili letargičan,da mu je smanjen apetit itd, a to su sve promjene koje možete pripisati i drugim čimbenicima. No, nakon stomatološkog pregleda i pravilnog liječenja, ljubimci će, nakon što im bol nestane, ponovno postati aktivni, zdravi i sretni.

Uvjek je bolje spriječiti nego liječiti te je tako i kućna njega vrlo bitan dio brige o oralnom zdravlju vašeg ljubimca. Pranje zuba, svakodnevno, vašeg psa ili mačkemože spriječiti potencijalno skupo liječenje te očuvati njihovo oralno zdravlje, i nije uopće teško, a postoje i posebne zubne paste za kućne ljubimce s raznim okusima. Vrlo je važno znati da se za ljubimce ne smije koristiti pastu za zube namjenjenu ljudima jer može sadržavati sastojke poput ksilitola koji su toksični za životinje.

Imate pitanje ili trebate savjet?

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content