Alergije i svrbež kod pasa

Alergije kod pasa su stanja u kojima izloženost organizma, inače bezopasnim, tvarima poznatim pod imenom «alergeni» potiče imunološki sustav na pretjeranu reakciju. Na žalost, sve veći je broj alergičnih ljudi, ali i njihovih ljubimaca. Uzroci alergija su isti i kod jednih i kod drugih, no dok ljudi s alergijama obično imaju dišne simptome, kućni ljubimci većinom reagiraju kožom.

Alergija na buhe

Alergija na buhe je najčešći uzrok kožnih problema u kućnih ljubimaca. Uzrok alergije je slina buha tako da je ponekad dovoljan jedan ubod koji će izazvati intenzivan svrbež i češanje kod pasa i mačaka.

Dermatitis povezan s alergijom na buhe javlja se najčešće na stražnjem dijelu leđa, oko repa i na stražnjim nogama. Kod svih kroničnih češanja neophodno je uspostaviti kontrolu buha na životinji, čak i ako ih ne vidimo.

Psi koji imaju alergije često pate od sekundarnih bakterijskih infekcija kože, zbog čega dolazi do ispadanja dlake i stvaranja rana na koži.

Alergija na hranu

Alergija na hranu na trećem mjestu je po učestalosti, a uz kožne simptome (svrbež lica, šapa, crvenilo i infekcije kože i uha) često se javljaju i probavni problemi u smislu proljeva i povraćanja.

Tu vrstu alergije uzrokuju bjelančevine iz hrane, najčešće piletina, govedina, mliječni proizvodi i dr. Dijagnozu postavljamo eliminacijskom dijetom koja uključuje hranjenje vašeg ljubimca određenim bjelančevinama kojima još nije bio izložen.

Eliminacijska dijeta kod kućnih ljubimaca

Većina komercijalnih hrana, namijenjenih u te svrhe, bazira se na ribi, patki, divljači, zečetini ili su bjelančevine u njima razbijene na tako sitne čestice koje više ne mogu izazvati alergijsku reakciju.

Dijeta traje minimalno 6 do 8 tjedana tijekom kojeg razdoblja nemojte davati vašem ljubimcu ništa drugo osim propisane hrane. Alergološko testiranje na hranu moguće je napraviti, no rezultati nisu uvijek pouzdani i veterinarski dermatolozi ga ne preporučuju.

Ako isključimo hranu kao uzrok alergije, tada se postavlja sumnja na atopiju.

Atopijski dermatitis

Atopija ili atopijski dermatitis alergija je na tvari iz okoliša (pelud trava,korova,drveća,plijesni i kućne grinje). Kod atopije postoji jaka genetska, ali i pasminska predispozicija tako da neke pasmine češće obolijevaju (zapadnoškotski bijeli terijer, mops, francuski i engleski buldog, shar pei, labradori…).

Simptomi i dijagnoza atopijskog dermatitisa

Trljanje lica, grizenje i lizanje šapa, pazuha i prepona, kao i učestale infekcije kože i uha tipični su simptomi atopije. Sekundarne infekcije bakterijama i Malasezijom česta su komplikacija, a pod kontrolu ih stavljamo antibioticima i lijekovima protiv gljivica, kao i učestalim kupanjem dermatološkim šamponima. Dijagnoza atopije postavlja se isključivanjem drugih uzroka kao što su vanjski paraziti i/ili alergija na hranu, te alergološkim testiranjem putem krvi ili intardermalnim testovima.

Imate pitanje ili trebate savjet?

Najbolji prijatelji Vašeg najboljeg prijatelja.

Adresa

I Pile 33,
10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon

01 6145 440

Pišite nam na e-mail

info@markovic.hr

Hitna veterinarska ambulanta
0-24h

Kućne posjete veterinara - prema dogovoru

Podijeli
Skip to content